Makeat kaurasämpylät / kauraleipä



Aika: 30min + 35min (kohotus) + 30min (paisto),     10-20kpl

Tänään laiska vegaani oli kerrankin vähemmän laiskalla päällä ja leipoi sämpylät itse (sen sijaan, että olisi ostanut kaupasta, mikä sekin on aina hyvä vaihtoehto!) Kaipasin reseptiä, jolla sämpylöistä ei tulisi tylsän makuisia, vaan niissä olisi makua ja persoonaa. Siispä tässä ihanat ja makeat kaurasämpylät, jotka eivät välttämättä tarvitse kuin margariinia päälle! Resepti kehitelty Kulinaarin ruokablogin ohjeen avulla (https://www.kulinaari.com/2013/09/ihanat-kaurasampylat.html), mutta toki muunnettu vegaaniseksi sekä höystetty parilla idealla. Kunnia kuitenkin hänelle pohjareseptistä.
  • 5 dl kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa, ihan vain vesikin käy)
  • 1 pss kuivahiivaa (tai 50 g tuorehiivaa)
  • 1 tl sokeria
  • 5 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 rkl suolaa
  • 0,5 dl siirappia
  • n. 5-7 dl vehnäjauhoja
  • 50g sulatettua margariinia tai öljyä (n. 4/5 eli 0,8 dl)
Päälle:
  • Siirappiseos: vettä ja siirappia suhteessa 3:1 (esim. 3 tl vettä, 1 tl siirappia)
  • Kaurahiutaleita, jos kaipaa fiinimpää ulkonäköä
Ohje:
  1. Lämmitä kauramaito hieman kättä lämpöisemmäksi (42 astetta). Sekoita joukkoon hiiva, sokeri ja kaurahiutaleet. Peitä ja anna kohota lämpöisessä 20min.
  2. Sekoita joukkoon suola, siirappi, vehnäjauhot (vähitellen) ja sula margariini. Hyvää käsitreeniä!
    • Pro tip: Jätä vähän margariinia ja lisää vasta ihan lopuksi. Näin taikina irtoaa helpommin kiposta.
  3. Muotoile jotain sämpylöitä muistuttavaa - pieniä tai suuria oman maun mukaan. Kohota pallerot samalla, kun uuni lämpenee (n. 15min).
    • *Voit myös jakaa taikinan puoliksi ja tehdä isommat litteät leivät. Paistoaika silloin 15-20min.
  4. Sekoita siirappi ja vesi pienessä lasissa tai kulhossa. Sivele sämpylät seoksella. Ripottele päälle kaurahiutaleita, jos haluat.
  5. Paista 200 asteessa n. 15min (muutama min suuntaan tai toiseen riippuen sämpylöiden koosta)
    • Pro tip: Palaako pohjat? Tämän ehkäisemiseksi vähensin asteita alkuperäisestä ohjeesta. Lisäksi tilannetta helpottaa, jos paistaa ensin sämpylöitä keskitasolla ja siirtää sitten ylemmäksi, kun puolet tai 2/3 ajasta on kulunut.
  6. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua (muuten keskus saattaa olla vähän mössöinen).

Idea 1: Sämpylöitä voi myös pakastaa ja lämmittää mikrossa, kun kaipaa tuoretta leipää.
Idea 2: Taikinan voi hyvin tuplata.


Kommentit