Vegaaniset suklaakeksit

Aika: 30min + 30min,         40-50 kpl

Olen tarjonnut näitä vegaanisia suklaakeksejä lukuisille kavereille ja ne maistuvat aina yhtä hyvin. Melkeinpä kaikki ovat sanoneet, että ovat parempia kuin ei-vegaaniset. Resepti noudattelee pitkälti loistavan vegaani-tubettajan Madeleine Olivian ohjetta: https://www.madeleineolivia.co.uk/blog/vegan-choc-chip-cookies?rq=cookies . Tämä versio on helpompi, nopeampi ja laiskempi enkä huomannut makueroa alkuperäiseen. Sopii hyvin pakastettavaksi ja lahjaksi!

  • 300g tummaa suklaata (Brunberg)
  • 150g kookosöljyä (tai vaihtoehtoisesti muuta kasvirasvaa, kuten margariinia sulatettuna)
  • 150g fariinisokeria
  • 150g sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria / vaniliinisokeria
  • 90ml (= 90g) kasvipohjaista "maitoa" ( esim. Oatlyn kauramaito)
  • 380g vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • pari ripausta suolaa
Ohje:
  1. Pilko / rouhi suklaa pieneksi muruksi esim. veitsellä. 
  2. Sekoita kulhossa kasvirasva ja sokerit huolellisesti, esim. puuhaarukalla.
    • (Viitseliäät voivat käyttää sähkövatkainta, minä en.)
  3. Sekoita joukkoon kasvipohjainen maito
    • Taikina voi vähän erkaantua, mutta älä huoli. Se korjaantuu, kun lisäät jauhot.
  4. Lisää jauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita varovasti, mutta huolella (käsin)
    • (Viitseliäät siivilöi jauhot, minä en.)
  5. Lisää suklaarouhe ja sotke kunnolla sekaan (käsin).
  6. (Jos maltat, voit antaa jähmettyä jääkaapissa tunnin. Toimii ilman jähmettämistäkin)
  7. Pyörittele n. 1 rkl kokoisia palloja ja aseta pellille leivinpaperin päälle. Jätä keksien väliin riittävästi tilaa levitä. Leviävät halkaisijaltaan n. kaksinkertaisiksi. Todennäköisesti saat 3-5 pellillistä keksejä.
  8. Paista 180 asteessa keskitasolla 10-15 min keksien koosta riippuen. Minun uunissani meni n. 13 min / pelti. 
    • Pro tip: Paista mieluummin hieman liian vähän aikaa kuin liian kauan. Keksit kypsyvät ja jähmettyvät vielä, kun otat ne pois uunista. Aluksi tuntuvat liian pehmeiltä, mutta n. 10min jähmettymisen jälkeen oikein hyviä. Keskiosan on tarkoitus olla pehmeä ja reunat rapeammat.
  9. Säilö huoneenlämmössä, jääkaapissa tai pakastimessa ilmatiiviissä astiassa.
------------------------
Idea 1: Pakasta parin-muutaman keksin pusseissa tai purkeissa ja ota sulamaan tai lämmitä mikrossa, kun tulee vieraita (tai ihan vain itselle). Myös taikinapallot voi pakastaa ja paistaa myöhemmin. Toimii!
Idea 2: En ole vieläkään itse päättänyt, ovatko parhaimpia lämmitettyinä, huoneenlämpöisinä tai jääkaappikylminä. Kokeile itse! Uunituoreet tietysti mahtavia, mutta huoneenlämpökin kiva.
Idea 3: Reseptin voi puolittaa ilman ongelmia.
Idea 4: Keittiövaaka on kätevä ainesten mittaamiseen. Maksaa n. 10e Prismassa ja toimii hyvin.

Muuntelumahdollisuuksia:
- Suklaata voi laittaa vain 200g, jos haluaa. 


Kommentit

  1. Miten se on mahdollista että keksistä tulee suuri AIVAN yhtäkkiä?? Kys

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos blogin ensimmäisestä kommentista.
      Tästä tulee useampi pellillinen eli kuvat eivät aina ole samalta pelliltä tai edes samalta leipomiskerralta. Toki uunissa paistamisella on vaikutusta keksien leviämiseen :).

      Poista
  2. Mahtavan helppo ohje. Leivon näitä tuttavalle joululahjaksi. Vaikka lahjan saaja eikä leipojakaan ole vegaaneja niin saajan allergiat tekevät sen et tällä ohjeella voin hyvillä mielin viedä lahjan. Keksit vielä näyttävät super herkullisilta. Ei muuta kun testitaikina tulille joku päivä :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti